Celzouttherapie

 

Schüsslerzouten

De Celzouten volgens Dr. Schüssler zijn verkleinde minerale zouten zoals die in en om onze cellen van nature voorkomen.

De Celzouten zijn altijd een combinatie van twee mineralen. In en om onze cellen dienen de zouten altijd in voldoende mate en in een goede verhouding aanwezig te zijn, maar door diverse factoren (bijv. ziekte, stress, emotionele spanningen) kan het niveau van één of meerdere zouten achteruit gaan. Herstel hiervan zou normaal gesproken via onze voeding moeten plaatsvinden. Echter de kwaliteit van onze hedendaagse voeding is de afgelopen jaren achteruit gegaan. Onder andere door het gebruik van bijvoorbeeld kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw, zitten er veel minder voedingsstoffen in groenten en fruit. Daardoor kan het verbruik van de celzouten in ons lichaam inmiddels groter zijn geworden dan de aanvoer en zo kunnen er dus tekorten ontstaan, die een disbalans in het functioneren op cel niveau met zich meebrengen. Bij ieder proces in het lichaam van mens én dier zijn minerale zouten betrokken.

Celzouten hebben in ons lichaam de functie van bouw- en grondstoffen. De celzouten volgens Dr. Schüssler zijn grondstoffen.

Stel je een bouwplaats voor. De bakstenen zijn onze bouwstoffen, die zonder de arbeiders en de verbindende middelen gewoon zullen blijven liggen; ze zullen nooit uit zichzelf een muur kunnen gaan vormen ! Pas als de arbeiders met grondstoffen de bouwstoffen met elkaar verbinden ontstaat er een bouwwerk. De grondstoffen worden zo de werkstoffen! De celzouten zijn de voorwaarde voor de opbouw van het lichaam en de stofwisseling. Dr. Schüssler zei over de celzouten; “Het zijn bouwmaterialen door hun massa en functiemiddelen door hun kwaliteiten”.

Soms zijn de cellen niet in staat om zich te voorzien van voldoende mineralen, er ontstaat dan een balansverstoring.

Het doel van de Celzouttherapie is om de disbalans, die de cellen in de stofwisseling hebben opgelopen door een tekort aan de grondstoffen, weer in evenwicht te brengen.

Als voorbeeld neem ik een allergie. Een allergie of een allergische reactie ontstaat als je lichaam iets niet kan verwerken. Of dat nu een stofje in de lucht is of een bestanddeel van de voeding, dat maakt niet uit. Symptomen zoals tranende ogen, jeuk of buikpijn zijn manieren van je lichaam om aan te geven dat er een disbalans is ontstaan. Om je lichaam dan weer in evenwicht te kunnen brengen, kan je gebruik maken van de celzouten.

Bij een allergie gaat het dan bijvoorbeeld om celzout nr. 2 Calcium Phosphoricum (afbouwen allergenen en antistoffen), celzout nr. 8 Natrium Chloratum (vochtbalans), celzout nr. 3 Ferrum Phosphoricum (bij pijn en het kunnen reageren) en celzout nr. 10 Natrium Sulfuricum (voor de jeuk).

Een balansverstoring is aan allerlei signalen te herkennen zoals bijvoorbeeld;

 • Voortdurend moe zijn
 • Geen energie hebben om iets af te maken
 • Vaker of sneller gestrest zijn
 • Slecht slapen
 • Hooikoorts
 • Hoofdpijnen
 • Spierpijnen
 • Koorts
 • Griep

Zo zijn er uiteraard nog vele andere signalen te noemen.

Met de behandeling volgens Dr. Schüssler worden aan het lichaam in verdunde vorm celzouten toegevoegd die het lichaam niet zullen prikkelen, puur vanwege het feit dat het stoffen zijn die zich al in het lichaam bevinden.

Ook voor dieren geldt dat de celzouten van het grootste belang zijn voor een goed werkende celstofwisseling en daardoor voor een optimaal functioneren. Als de mineraalhuishouding verstoord is, voelt een dier zich niet fit. Mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Normaal gesproken geldt ook voor een dier dat hij voldoende mineralen zou moeten binnen krijgen middels een uitgebalanceerde voeding. Toch gebeurt dat niet altijd. Soms zijn ook bij hen de cellen niet in staat om die mineralen uit de voeding op te nemen omdat de omstandigheden dat tegenwerken. Met de Celzouten van Dr. Schüssler zorg je dan voor een aanvulling van de bouw- en grondstoffen in de cel.

Een balansverstoring bij dieren is aan allerlei signalen te herkennen zoals bijvoorbeeld;

 • Darmproblemen
 • Gedragsproblematieken
 • Energie tekorten
 • Huidproblemen
 • Hormonale problemen
 • Gewrichtsklachten

Toediening van de celzouten bij dieren gaat in tabletvorm, eventueel opgelost in water.

 

 

 

Verhalen van klanten

Klanten Reviews

7 april, ben ik in contact gekomen met Kim van Equosano. Mijn paard smirnoff heeft in het verleden aardig wat problemen gekregen. 7 jaar geleden is bij hem een peesblessure geconstateerd in de revalidatie tijd zijn we naar een andere stal verhuisd. Hier hebben we het voortgezet. 1.1/2 jaar later was hij weer op de been. We hebben er samen hard aangewerkt om hem in top vorm te krijgen. Toch werd hij in de winter wat aan de magere kant, met extra voeding toch weer goed gekomen. Toch was hij altijd al niet 100% in top conditie. Helaas 3 jaar geleden was hij toch weer onregelmatig. Naar een poos rust te hebben gehad was mijn gevoel toch niet best.

(meer…)

Smirnoff

Smirnoff

Reactie eigenaresse

Na een lange kwakkel periode met Condor, zitten we nu met een zieke Láskou. Om een lang verhaal kort te maken, twee weken geleden is hij door zijn poot gegaan, dat ging niet over, naar de dierenarts, foto’s gemaakt. Hij scheen een oude blessure te hebben en beginnende artrose, maar dat veroorzaakte niet de pijn. Waarschijnlijk iets van een verstuiking in de weke delen.

(meer…)

Láskou & Condor

Láskou & Condor

Mijn Britse korthaar poes Kiki was vlak na haar adoptie uit een gezin met kinderen en meerdere katten niet helemaal haarzelf. Kiki bleek zo ineens een erg introverte kat die het liefst in een hoekje ging zitten en geen contact zocht. De komst van de jonge, en totaal tegenovergestelde, Brits korthaar poes Kees bleek ook geen oplossing… Het leek alsof Kiki wel graag contact wilde maar gewoon geen contact kon zoeken. Ik heb toen de hulp van Kim ingeroepen.

(meer…)

Kiki

Kiki

Anderhalf jaar geleden heb ik mijn paard Gentle gekocht. Eenmaal thuis bleek hij vrij moeilijk benaderbaar en was hij zelfs agressief op bepaalde momenten maar wilde hij ook graag heel veel aandacht.

(meer…)

Gentle

Gentle

Volg ons op Instagram

@equosano
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.