Homeopathie

Wat is homeopathie?

De klassieke veterinaire homeopathie is een geneeswijze voor dieren die berust op vele natuurwetten.

Deze geneeswijze wordt al eeuwen lang toegepast en is gebaseerd op de idee├źn van Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie. Hij ontdekte dat het behandelen van alleen een klacht meestal niet voldoende is. Om een probleem echt op te lossen en ziektes te kunnen genezen, dient er op een dieper niveau naar een dier gekeken te worden.

 

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van klachten en de manier waarop het zich laat zien. Deze factoren verschillen per dier, per individu. Door die verschillende factoren te categoriseren ontstond er een zogenaamde ziekteclassificatie. Met deze ziekteclassificatie is het mogelijk om alle verschillende factoren als een soort puzzel in elkaar te leggen en zo een geheel beeld te vormen van wat er speelt bij het dier.

 

Om deze factoren duidelijk te kunnen krijgen, moet de klassiek veterinair homeopaat heel veel van uw dier weten.

  • Wat heeft het dier meegemaakt in zijn leven? Hier kunt u bijvoorbeeld denken aan verhuizingen, verwaarlozing, emotioneel of fysiek trauma, ziektes, overlijden van een roedelgenoot of familielid, enz.
  • Wat heeft het dier aan medicatie gehad in zijn leven? Hierbij moet gedacht worden aan vaccinaties, ontwormingen, narcose, pijnstillers, antibiotica, enz.
  • Is er sprake van een bepaalde erfelijke belasting vanuit het ras of het voorgeslacht?
  • Wat laat het dier precies zien aan symptomen?
  • Hoe is het dier, wat is zijn of haar persoonlijkheid, hoe is het dier gebouwd, wat zijn bijvoorbeeld voor- of afkeuren van bepaald voedsel of wellicht een jaargetijde?

Bovenstaande punten zijn onderwerpen die tijdens het consult uitgebreid aan bod zullen komen. Mocht er sprake zijn van een acute klacht, dan is het natuurlijk van belang snel te handelen en zal het in eerste instantie niet zo uitgebreid besproken hoeven worden. Dat kan dan op een later moment.

Mocht de klacht al langer bestaan, dan is het van het grootste belang om zoveel mogelijk informatie te verzamelen zodat er een zo compleet mogelijk beeld ontstaat van het dier. Op die manier kan er zo precies mogelijk gewerkt worden.

Het is een misverstand om te denken dat klassieke homeopathie alleen toegepast kan worden bij lichamelijke klachten of oppervlakkige aandoeningen. Homeopathie is heel goed in staat om serieuzere aandoeningen te behandelen. Juist voor de chronische ziekten kan de homeopathie een hele mooie uitkomst zijn.

Bij situaties waarbij er sprake is van onomkeerbaarheid, zoals bijvoorbeeld artrose, is de homeopathie in staat het proces te vertragen en de bijkomende klachten als pijn en bewegingsbeperking te verminderen om zo een zo groot mogelijke kwaliteit van leven voor het dier te waarborgen!

Wilt u weten wat de homeopathie voor uw dier kan betekenen, neem dan contact met mij op middels het contactformulier.